Hoe maak je van je webshop een succesverhaal?

Ervaring met klanten en B2B e-commerce projectimplementaties hebben ons veel geleerd over wat een project succesvol maakt. Starten met een webshop om je producten online te verkopen is een grote stap voor je organisatie. Een extra verkoopkanaal dat kan bijdragen tot een stijging van uw omzet. E-commerce is niet meer weg te denken  in 2017, maar het blijft een uitdaging voor elke organisatie. Des te belangrijker dus dat je even stilstaat bij deze 5 tips:

1. Start met een solide business case

Je bent deze blog aan het lezen, dus je bent al overtuigd. Goed zo! Maar om een succesvolle webshop te lanceren is het net zo belangrijk dat ook je team mee aan boord is. Want je team zal bewijzen willen zien. Een ijzersterke case zal je helpen om business value binnen de organisatie te creëren. Evalueer de case met je team en definieer duidelijke doelen voor de implementatie. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt welke invloed deze webshop zal hebben op de organisatie.

2. Betrek je IT-afdeling bij het proces

Ga direct naar de bron. Voor de implementatie van B2B e-commerce binnen je organisatie is het cruciaal om hand in hand met uw IT-afdeling samen te werken. Uw klanten, wanneer ze online bestellen, moeten alle belangrijke informatie tot hun beschikking hebben: productinformatie, klant specifieke prijzen, realtime voorraadinformatie, historiek van hun bestellingen, enzovoorts. Uw IT-afdeling weet precies welke informatie beschikbaar is in je ERP-systeem. Als implementatie-partner helpt Scapta u hier uiteraard ook mee!

3. Vraag input aan je klanten

Mensen vertellen maar al te graag wat zij willen zien en ervaren. Vraag uw klanten waar ze naar op zoek zijn en ze zullen u waardevolle informatie geven die gebruikt kan worden bij het ontwikkelen van uw webshop. Dit helpt te voorkomen dat je vanuit een tunnelvisie te werk gaat. Het geeft je een frisse en meer gebalanceerd zicht op je e-commerce project. Een andere mooie bijkomstigheid: door je klanten mee te laten denken, creëer je een draagvlak voor een groep early-adopters.

4. Begin met de basis

Probeer voor de eerste lancering te starten met de basis. Definieer uw minimumvereisten en begin daarmee. Een solide basis maakt het bepalen van de ‘must-haves’ voor de tweede fase van het project een stuk makkelijker. Bovendien, na een succesvolle eerste lancering zullen de geboekte resultaten het projectteam een steuntje in de rug geven om de e-commerce portaal nog te verbeteren.  Het team zal gemotiveerder zijn om feedback te geven over aanpassingen en verbeteringen voor de aanstaande volledige lancering.

5. Lanceer voor slechts een kleine groep klanten

Begin klein. Gun jezelf de tijd om de sales portal aan te passen, alvorens deze voor alle klanten te lanceren. Want je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Het productteam zal ook beter op zijn gemak zijn met de feedback van een kleine groep klanten, dan wanneer die komt van al je klanten. Bovendien: wanneer je aanpassingen al voor een kleine groep hebt doorgevoerd, zal de volledige lancering waarschijnlijk vlotter verlopen.

Het belangrijkste is een plan te hebben. Probeer te voorkomen dat je team overdonderd wordt en dat er terug overgeschakeld wordt op handmatig bestellen. Zorg ervoor dat ze  op de hoogte zijn van alle doelen en resultaten, en uw e-commerce implementatie zal succesvol verlopen.


Webinar Sana e-Commerce

Overweegt u om te starten met een B2B e-commerce webshop? Schrijf je dan meteen in voor het webinar op 24/8 om 10u.

Vraag nu uw demo

Wil je sneller schakelen? Neem vandaag nog contact met ons op om een demo van Sana e-Commerce in te plannen.