De voorzorg neemt voorsprong met efficiënt voorraadbeheer van SCAPTA

Met 8000 geneesmiddelen in stock, kan je gerust zeggen dat de Voorzorg een groothandel is waar er voortdurend producten binnenkomen en weer uitgaan. Om dat efficiënt en volgens de huidige regelgeving te laten verlopen, deed de Voorzorg beroep op SCAPTA. Via een warehousing management system dat gekoppeld is aan het centrale computerprogramma dat alle bedrijfsprocessen van de Voorzorg beheert, heeft de socialistische mutualiteit altijd zicht waar welke producten zich bevinden in het magazijn en wat de voorraadstatus is.
In Microsoft Dynamics 365 Business Central, wereldwijd het meest gebruikte softwarepakket voor het beheren van alle bedrijfsprocessen, is er een Warehouse Management Systeem beschikbaar dat de magazijnprocessen digitaliseert. Onder de deskundige begeleiding van onze business consultants en in functie van je bedrijfsspecifieke noden, creëren we samen een tool op maat van jouw organisatie.

Tal van voordelen

Wie beschikt over Microsoft Dynamics 365 Business Central of het vroegere NAV én te maken heeft met opslag van goederen, heeft baat met deze module. “De voordelen van een geautomatiseerd stockbeheer zijn legio: Er wordt efficiënter gewerkt, er gebeuren minder fouten, de magazijnruimte wordt optimaler benut, er is realtime zicht op de stock en alle stappen in het magazijnproces zijn traceerbaar,” verduidelijkt Niels Habraken, Senior Business Consultant bij Scapta.
Business Central voorziet in zijn warehousingsysteem 6 levels. Afhankelijk van hoe je je digitaal magazijn wil inrichten, is een bepaald level van toepassing. De Scapta consultants overlopen alle opties met je en bepalen samen met de klant de parameters op voorhand: Is het nodig om exact te weten op welke locatie de goederen worden opgeslagen of niet? Wil je meerdere verkoop- en inkooporders van een zelfde leverancier of klant tegelijkertijd behandelen in het magazijn? Is er nood aan een zone voor kwaliteitscontrole? Brengt een scanningsysteem met barcodes verlichting in de taken van de magazijniers?

Stap voor stap begeleiding

“Eens we de parameters hebben bepaald, gaan we aan de slag. Uniek in onze aanpak is de workshopformule. Voor elke fase organiseren we samen met de klant concrete workshops, zodat als straks de implementatie is afgerond, hij zelf ermee aan de slag kan. We zullen achteraf nog steeds paraat staan, maar zo kunnen ze zelf eenvoudig kleine wijzigingen doorvoeren wat tijd en budget bespaart, zegt Alex Vandereycken, Partner bij Scapta.

De magazijniers dragen de applicatie

“Bij de Voorzorg kozen we voor een uitgebreid WMS-systeem met de scanning mogelijkheid. Het magazijnbeheer van medicijnen is dan ook een delicate aangelegenheid. Het gebeurt soms dat onze apothekers dringend bepaalde medicatie nodig hebben voor een patiënt. Dankzij de WMS-applicatie kunnen we die dan heel snel bezorgen of met spoed bijbestellen,” zegt Koen Kreemers, Apotheker bij Groothandel van de de Voorzorg Limburg. 

Digitalisatie houdt verandering in

“Door ons magazijnbeheer te automatiseren, legden we natuurlijk ook extra verantwoordelijkheid bij onze magazijniers. Stap voor stap namen we hen mee in het proces zodat ze zich vertrouwd konden maken met het nieuwe systeem. Het was nodig dat ze leerden werken met de digitale scanner zodat we op een papierloos magazijn konden rekenen. De inhoud van hun job veranderde dus met de implementatie van het geautomatiseerd systeem. Dat was even aanpassen, maar nu is duidelijk dat niet de functie magazijnier is verdwenen, maar dat de taken zijn gewijzigd. En die verandering was nodig met 8000 delicate producten in ons magazijn,” merkt Koen Kreemers verder op.

Modern magazijnbeheer, ook voor jouw onderneming?

Heb je ook te maken met steeds meer opslag van goederen? Denk je erover je magazijn voor een deel of helemaal te automatiseren? Organiseer je straks een audit om de ISO-norm te behalen? Heeft je verkoopafdeling behoefte om in realtime te weten wat er in of uit stock is?
Contacteer Nathalie Mevis op +32 11 600 600 of op nathalie.mevis@scapta.com voor een verkennend gesprek. Zij maakt graag een afspraak voor je met één van onze ervaren consultants.